Activiteit (pagina) aanmaken

Inhoudsopgave

Een activiteit pagina is een type pagina die gekoppeld is aan de agenda (activiteiten overzicht). Dit betekent dat als je een activiteit pagina aanmaakt én publiceert, deze pagina automatisch in de agenda komt te staan.

Goed om te weten: de agenda (activiteiten overzicht pagina) bestaat al en hoeft niet aangemaakt te worden.

Activiteit pagina aanmaken

Je maakt een activiteit pagina aan op de volgende manier:

1. Log in in het CMS en ga naar de editor van de website.

2. Klik in het menu van de editor op Toevoegen (derde icoon). Er opent een lijstje met alle typen pagina's die je kunt toevoegen.

3. Selecteer 'Activiteit toevoegen'.

Activiteit toevoegen
4. Er opent nu een editor venster. Hier vind je alle postinstellingen van de activiteit pagina die je aanmaakt.
5. Klik op Inhoud. Vul de volgende informatie in:

  • Titel: vul hier de titel van de activiteit in. Bijvoorbeeld 'Schoolreisje groep 4-5'.
  • Gepubliceerd: bepaal of de activiteit al gepubliceerd moet worden of niet. Als je de activiteit publiceert, kan deze bekeken worden door een bezoeker (iemand die niet ingelogd is in het CMS). Is de activiteit pagina nog in de maak, dan kan je deze het beste nog op 'ongepubliceerd' laten staan.
    Let op: Is de toggle oranje, dan is hij actief en is de pagina gepubliceerd. Is de toggle grijs, dan is de pagina ongepubliceerd.
  • Uitgelichte afbeelding: deze afbeelding wordt getoond op de 'tegel' / preview van de activiteit in de agenda. Daarnaast wordt deze foto gebruikt op het moment dat de activiteit wordt gedeeld via social media. Upload een afbeelding door op het blauwe plusje te klikken. Je komt dan in de mediabibliotheek. Zoek hier de afbeelding die je wilt gebruiken of upload een nieuwe afbeelding. Klik daarna op 'Toepassen' in de rechter bovenhoek van de editor.
  • Uitgelichte beschrijving: vul hier een korte omschrijving in van wat de activiteit inhoudt. Deze tekst wordt getoond in de 'tegel' / preview van de activiteit in de agenda.
  • Type activiteit: je kunt binnen het pagina type activiteit onderscheid maken tussen verschillende typen activiteiten. Denk bijv. aan informatieavonden, uitjes, etc. Maak je dit onderscheid, dan kan je hier instellen welk type activiteit dit is. Deze typen (mits ingevuld/gebruikt) worden in de agenda in de filtering getoond. Zo kan een bezoeker bijv. filteren op alle informatieavonden. Je stelt het type in door op het blauwe plusje te klikken.
    Let op: Check altijd eerst of het type activiteit al eerder is aangemaakt door het type op te zoeken in de dropdown. Staat het type er al tussen, selecteer die dan en druk op 'Pas toe' bovenin de editor. Staat het type er nog niet tussen, klik dan op 'Of maak een nieuwe...' en vul het type activiteit in in het lege veld 'Type' onder de dropdown. Klik daarna op 'Pas toe' bovenin de editor.
  • Tags/Onderwerpen: dit zijn onderwerpen die je mee kunt geven aan activiteiten. Deze onderwerpen (mits ingevuld) worden in de agenda in de filtering getoond. Zo kan een bezoeker bijv. filteren op het onderwerp 'Onderbouw' of 'Themaweken'. Je voegt een of meer onderwerpen toe door op het blauwe plusje te klikken.
    Let op: Check altijd of een bepaald onderwerp al eerder is aangemaakt. Dit doe je door op het blauwe plusje te klikken en in de dropdown bij 'Kies tag' het betreffende onderwerp op te zoeken. Staat het onderwerp er nog niet tussen? Maak dan een nieuwe aan door op 'Of maak een nieuwe...' te klikken en het onderwerp in te vullen in het lege veld 'Onderwerp' onder de dropdown. Klik daarna op 'Pas toe' bovenin de editor.
  • Groep: geldt de activiteit voor een of meer specifieke groepen binnen de school? Selecteer hier dan de betreffende groep(en) door op het blauwe plusje te klikken.
    Let op: Check altijd of een groep al eens is aangemaakt. Dit doe je door op het blauwe plusje te klikken en in de dropdown bij 'Kies Groep' de betreffende groep op te zoeken. Staat de groep er nog niet tussen? Maak dan een nieuwe aan door op 'Of maak een nieuwe...' te klikken en de groepsnaam (bijv. 'Groep 1') in te vullen in het lege veld 'Groep' onder de dropdown. Klik daarna op 'Pas toe' bovenin de editor.
  • Downloads: voeg hier eventuele downloads toe die nuttig zijn voor deze activiteit. Denk bijv. aan informatiebrochures, plattegronden, etc. Deze worden op de activiteit pagina als downloads getoond als het element 'Sticky zijbalk' op de pagina is geplaatst.
Binnen de agenda kan een bezoeker activiteiten filteren op soort, onderwerp en groep

6. Klik op het terug-pijltje linksboven in de editor en selecteer nu Instellingen & SEO. Vul hier de volgende velden in (of doe dit op een later moment door naar deze activiteit pagina te gaan en op 'Postinstellingen' te klikken in het menu van de editor):

  • SEO Titel: vul hier de titel in die door zoekmachines, zoals Google, getoond moet worden voor deze pagina. Vul hier de naam van de school en de titel van de pagina/activiteit in, zodat de pagina makkelijk gevonden kan worden door zoekmachines (en dus door potentiële bezoekers van de website).
  • SEO omschrijving: vul hier een omschrijving (max. 180 tekens) in van wat er op de pagina te vinden is. Gebruik ook hier idealiter de naam van de school om de vindbaarheid van de pagina te vergroten.
  • Valt onder pagina: wil je dat een pagina 'onder' een andere pagina valt, dan kan je hier de 'moeder' pagina selecteren. Dit zorgt ervoor dat de slug (url) van de nieuwe pagina aangepast wordt. Over het algemeen zal je deze optie leeg laten, omdat activiteit automatisch onder Activiteiten vallen: www.voorbeeldschool.nl/activiteiten/voorbeeldactiviteit.
7. Klik op het terug-pijltje linksboven in de editor en selecteer nu Locatie & Data. Vul hier de volgende velden in (of doe dit op een later moment door naar deze activiteit pagina te gaan en op 'Postinstellingen' te klikken in het menu van de editor):

  • Locatie: vul hier de locatie in waar de activiteit zal plaatsvinden. 
  • Startdatum: vul hier de startdatum van de activiteit in, bijv. 11-09-2023.
  • Einddatum: vul hier de einddatum van de activiteit in. Is de activiteit op één dag, vul hier dan dezelfde datum is als de startdatum.
  • Starttijd: vul hier de starttijd van de activiteit in, bijv. 15:00 uur.
  • Eindtijd: vul hier de eindtijd van de activiteit in, bijv. 17:00 uur.

8. Klik op 'Opslaan' onderin de editor. De activiteit wordt aangemaakt en je komt op een de lege, nieuwe activiteit pagina terecht.


9.
Je kunt nu een hoofdafbeelding (header) aan de pagina toevoegen en de pagina vullen met behulp van secties, rijen en elementen.

Let op: Vergeet niet om de activiteit te publiceren als deze klaar is en zichtbaar mag zijn voor bezoekers van de website. Ga hiervoor naar de postinstellingen van de pagina (tweede icoon in het menu van de editor). Klik op Inhoud en zet de toggle 'Gepubliceerd' aan (de toggle staat aan als hij oranje is). Klik vervolgens op 'Opslaan' onderin de editor. De activiteit is nu zichtbaar in de agenda.

Heb je extra hulp nodig?

Heb je extra ondersteuning nodig bij het inrichten van je schoolwebsite in de vorm van een training of loop je tegen een technisch probleem aan? Stuur een bericht in via onze servicedesk.