Mediabibliotheek

Inhoudsopgave

1. De mediabibliotheek

De mediabibliotheek is de plaats waar je alle bestanden beheert die op de website (kunnen) worden gebruikt. Je kunt de mediabibliotheek benaderen via het vierde icoon in het menu van de editor, maar je komt er ook in terecht als je op een pagina een sectie of element toevoegt waar een mediabestand (bijv. een afbeelding) voor nodig is. 

2. Bestand toevoegen aan de mediabibliotheek

Je kunt een of meer bestanden tegelijk toevoegen aan de mediabibliotheek. Dit doe je als volgt:

1. Klik op het icoon van de mediabibliotheek in het menu van de editor. De mediabibliotheek opent nu en je ziet alle bestanden die al eerder in de mediabibliotheek zijn ge-upload. 

2. Klik op 'Upload bestand', de blauwe knop bovenin de editor.

3. Er opent nu een venster van je computer. Zoek hierin het bestand / de bestanden (afbeelding, pdf, document) op dat je wilt toevoegen aan de mediabibliotheek en klik op 'Open'. 

4. Je ziet dat het bestand / de bestanden bovenaan in de mediabibliotheek wordt toegevoegd. De nieuwe bestanden zijn blauw omlijnd. Je kunt de mediabibliotheek nu sluiten door op het kruisje rechtsboven in de editor te klikken. 

3. Een bestand in de mediabibliotheek wijzigen

Je kunt een bestand dat in de mediabibliotheek staat wijzigen. Ga hiervoor naar de mediabibliotheek en zoek het betreffende bestand op. Klik op het pennetje dat in de rechter onderhoek verschijnt als je met je muis op het bestand gaat staan. 

Er opent nu een scherm, waarin je de volgende details van het bestand kunt toevoegen of aanpassen:

  • Titel in mediabibliotheek: dit is de titel die getoond wordt bij het bestand in de mediabibliotheek. Als je zoekt in de mediabibliotheek, dan wordt op deze titels gezocht. 
  • 'title' HTML-tag: dit is de titel die bovenin de internet browser getoond wordt als je het bestand los zou openen in je browser.
  • 'alt' HTML-tag: dit is een omschrijving van de afbeelding, die anders is dan de titel. Mocht een afbeelding onverhoopt niet goed getoond kunnen worden, bijv. door te traag internet, dan wordt deze tekst getoond. 
  • Nieuw bestand: hier kun je een nieuwe versie van het bestand uploaden door op de oranje knop 'Upload bestand' te klikken. Het nieuwe bestand overschrijft de eerdere versie uit de mediabibliotheek. Let op: 
    • zorg ervoor dat het nieuwe bestand niet exact dezelfde naam heeft als het oude bestand. Zet bijv. 'nieuw' in de bestandsnaam van de nieuwe versie voordat je die hier upload.
    • de nieuwe versie zal de oude versie van het bestand vervangen op alle plekken in de website waar het bestand gebruikt wordt. Heb je dus ergens een afbeelding geplaatst op een pagina en vervang je die afbeelding in de mediabibliotheek voor een andere versie, dan zal die nieuwe versie ook op de pagina zichtbaar worden. 

Vergeet niet om op 'Opslaan' te klikken nadat je de gewenste wijzigingen of toevoegingen hebt gedaan. 

De informatie die gewijzigd kan worden van een bestand in de mediabibliotheek

4. Een bestand verwijderen uit de mediabibliotheek

Je kunt een bestand ook volledig verwijderen uit de mediabibliotheek.
Let op: als een bestand in gebruik is ergens op de website, dan zal deze daar ook verdwijnen. Verwijder dus alleen bestanden die niet gebruikt worden.

Je verwijdert een bestand als volgt:

1. Ga naar de mediabibliotheek en zoek het betreffende bestand op. 

2. Klik op het pennetje dat in de rechter onderhoek verschijnt als je met je muis op het bestand gaat staan.

3. Je komt nu bij alle informatie over het bestand. Scroll naar onder in de editor.

4. Klik bij 'Opties' op 'Bestand verwijderen uit bibliotheek'. Je krijgt nu een pop-up melding. Weet je zeker dat je het bestand wilt verwijderen? Klik dan op 'OK'. Het bestand wordt uit de mediabibliotheek verwijderd. 

5. Een afbeelding downloaden vanuit de mediabibliotheek

Het is mogelijk om een afbeelding uit de mediabibliotheek te downloaden (op te slaan). Dit doe je als volgt:

1. Ga naar de mediabibliotheek en zoek de betreffende afbeelding op.

2. Klik op het pennetje dat in de rechter onderhoek verschijnt als je met je muis op de afbeelding gaat staan.

3. Je komt nu bij alle informatie over het bestand. Scroll naar beneden in de editor.

4. Klik bij 'Opties' op 'Open bestand in nieuw tabblad'. Er opent nu een nieuw tabblad in je internet browser, waarin de afbeelding wordt getoond.

5. Ga je met muis op de afbeelding staan en klik op de rechtermuisknop. 

6. Selecteer 'Afbeelding opslaan als...'. Er opent nu een pop-up venster waarin je de titel kan invullen/aanpassen en kan kiezen waar het bestand op je computer moet worden opgeslagen. Klik daarna op 'Bewaar'. De afbeelding wordt nu opgeslagen op je computer. Je kunt het tabblad sluiten. 

6. Mappen aanmaken in de mediabibliotheek

Je kunt de bestanden in de mediabibliotheek ordenen met behulp van mappen. Je maakt eenvoudig een nieuwe map aan door bovenaan in de mediabibliotheek op het icoon van het mapje met 'Nieuw' te klikken. Vervolgens zijn er twee manieren om een map te vullen met bestanden:

  1. Je upload bestanden rechtstreeks in de map: ga naar de map toe en klik daar op 'Upload bestand'. Selecteer het bestand / de bestanden die je wilt toevoegen aan de map. De bestanden worden direct in de map opgeslagen. 
  2. Je sleept bestanden vanuit de mediabibliotheek (het totaaloverzicht) naar de betreffende map. 

Een nieuwe map aanmaken in de mediabibliotheek

Heb je extra hulp nodig?

Heb je extra ondersteuning nodig bij het inrichten van je schoolwebsite in de vorm van een training of loop je tegen een technisch probleem aan? Stuur een bericht in via onze servicedesk.